13 C
Pristina
17 Mars, 2018 - 18:04:40
Ballina Shendetësi A mund të ndërveprojë greipfruti me medikamentet?

A mund të ndërveprojë greipfruti me medikamentet?

Le të flasim për greipfrutin. Është mjaft i shijshëm me pak sheqer kaf. Është plot me vitaminë C, fibra dhe potasium. Është shumë i mirë për sistemin imunitar, kockat dhe sistemin kardiovaskular.
Fatkeqësisht, greipfruti ka marrë famë për fuqinë që ka për të shkaktuar ndërveprim të dëmshëm me ilaçet dhe njihet si “efekti greipfrut”.

Çfarë ndodh me trupin tonë, ndërsa konsumojmë greipfrut dhe marrim medikamente, dhe pse kjo gjë i ka detyruar mjekët të na paralajmërojnë?
Sa për fillim, kimikati që gjendet në greipfruit quhet furanokumarinë dhe haset dhe në lloje të tjera citrusi, portokallet e hidhur, disa lloje mandarinash etj., por jo në përmbajtje aq të lartë sa tek greipfruti. Ky kimikat nuk ndërvepron direkt me ilaçet, por lidhet me një enzimë që gjendet në mëlci dhe traktin tretës. Kjo enzimë e njohur si CYP3A4 rregullon sasinë e ilaçeve që duhet të hyjë në gjak. Në fakt furanokumarina e vendos në “presion” këtë enzimë kështu që medikamentet futen në gjakun tuaj me një rend rritës. Është e njëjta gjë sikur të pini tre kafe ekspres menjëherë, në vend të një kafeje të marrë përgjatë një ore.
Publikimet nga sektori për shëndetin në Harvard thonë se një gotë me lëng greipfrut shkakton “reduktim në 47 për qind të CYP3A4, enzima që rregullon absorbimin. Dhe për shkak të efektit të lëngut, impaktet janë të dukshme dhe pas 24 orësh.”
Disa lloj ilaçesh kanë reagim të ndryshëm. Burrat që përdrin Viagra mund të shohin efekte të shpejta dhe mjaft të ndjeshme në ereksion, por që në të tilla raste shoqërohen me marrje mendsh, të vjella etj.
Nëse nuk jeni dhe shumë të sigurt në lidhje me ilaçet, mund të këshilloheni me farmacistin për të marrë informacion në lidhje me këtë çështje, ose thjesht hiqni dorë nga ky lëng për pak kohë.

http://dardaniapost.com/wp-admin/post-new.php