Ministri i Jashtëm i Kosovës, Behgjet Pacolli ka dhënë detaje se çka është diskutuar gjatë takimit që pati me homologun e tij gjerman, ministrin Heiko Mass në Berlin.

Ai ka thënë se Kosova dhe qytetarët e saj janë mirënjohës dhe falënderues ndaj shtetit të Gjermanisë që ka kontribuar në formimin e shtetit dhe demokracisë së vendit.

”Nuk është hera e parë që ne takohemi, kam mbetur i impresionuar për takimin tonë të parë që patëm në Paris”.

”Pata një diskutim shumë konstruktiv dhe besoj që ky takim do t’i shërben marrëdhënieve tona të shkëlqyera me palën gjermane. Gjermania si gjithmonë partneri kryesor i perëndimit për Kosovën, dhe qytetarët e Kosovës e Qeveria e saj janë mirënjohës dhe e falënderojnë Gjermaninë”.

”Gjermania gjithnjë ka kontribuar në forcimin e demokracisë në shtetformimin e Kosovës. Kjo njohje vazhdoi edhe me një mbështetje fantastike dhe këtë mbështetje e kemi ndjekur gjithmonë jo vetëm Qeveria por edhe qytetarët e Kosovës”.

”Kosova nuk e ka rrumbullaksuar shtetndërtimin e saj, vazhdon të ndërtojë rrugën e saj, përspektivën e vet europiane dhe këtu prapë nevojitet shumë angazhimi i Gjermanisë, e sidomos integrimi i mëtejmë i Kosovës e deri tek anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare”.

”Gjermania ka kontribuar dhe vazhdon të komunikojë ekonomikisht, si partneri i dytë tregtarë për Kosovën por jo dhe vetëm si tregtar por edhe si investues. Jo shumë kohë ka kaluar kur në kampin ku ushtria juaj ishte në Prizren, ia dedikuat mirëqenies qytetare e kthyet në një qendër inkurajuese. Emri i Gjermanisë duhet të identifikohet po ashtu me Prizrenin”.

”GIZI është mjaft e rëndësishme, kemi përfituar edhe ekonomikisht por edhe eksperiencë. Ne si partnerë e meritojmë prezencën e GIZI-t në Kosovë. Kosova tani është edhe më e përgatitur dhe më atraktive për ardhjen e investitorëve”.

”Kosova në këtë kohë ka pasur rritje ekonomike, kemi rritur deri 4.3% nga viti i kaluar. Kjo do të thotë se kemi pasur ngritje të GTP-së”.

***

Ministri i Punëve të Jashtme të Gjermanisë, Heiko Mass ka thënë se do t’i ofrohet çdo herë mbështetje Kosovës, duke përmendur që shteti gjerman ishte ndër të parët që njohur pavarësinë e Kosovës.

Këto deklarata, ministri Mass i dha në adresimin për media pas takimit që pati me ministrin Pacolli në Berlin.

Veç kësaj ai theksoi se mbetet ende për të punuar sa i përket luftës së korrupsionit që qytetarët e Kosovës t’i afrohen sa më shumë Bashkimit Europian.

”Ne kemi shoqëruar vendin tuaj që në fillim me mbështetjen tonë. Gjermania qysh në fillim është ndër vendet e para që e ka njohur pavarësinë e Kosovës”.

”Gjermania është partneri më i rëndësishëm tregtar në Kosovë. Mbetet shumë për të bërë sa i përket krimit ligjor, luftës së korrupsionit, kur bëhet fjalë për përafrimin e Kosovës me Bashkimin Europian”.

”Në këtë kontekst edhe marrëdhëniet me Serbinë janë pikë e rëndësishme të konsideratave tona, ka pasur disa hapa prapa në këtë drejtim kohëve të fundit”.

”Nuk kishim dashur që Serbia të kishte votuar kundër anëtarësimit të Kosovës në Interpol. Ne e kemi mbështetur anëtarësimin e Kosovës, por edhe nëse vërtetë bëhet rikandidon ne prapë do ta mbështesim Kosovën për tu anëtarësuar në Interpol”.

”Kemi diskutuar gjithashtu se këtu në Gjermani ka disa rezerva sa i përket vendosjes së takses mbi importet e mallrave nga Serbia dhe që besoi që të gjitha përpjekjet do të çojnë në rezultate pozitive”.

”Shpresojmë që në këtë kontekst të vijohet një dialog që ka për qëllim normalizimin e marrëdhënieve mes të dyja vendeve që është një kriter për të dyja vendeve në anëtarësinë e Bashkimit Europian”.

”Ne mbështesim përspektivën europiane të Ballkanit Perëndimor. Kush i kthen shpinën Ballkanit Perëndimor, i kthen shpinën Europës. E rëndësishme është që të vijohet në implementimin e kësaj marrëveshje”.

Pacolli në Berlin, nis takimi mes dy kryediplomatëve

Ka filluar takimi i Ministrit të Punëve të Jashtme të Kosovës Behgjet Pacolli me homologun e tij gjerman, Heiko Maas.

Pas këtij takimi pritet që ministrat të mbajnë edhe një konferencë për media në orën 11:30.

Ditë më parë është raportuar se krahas temave bilaterale, në këtë takim do të flitet edhe për temat aktuale të Ballkanit Perëndimor.

Maas dhe Pacolli do të bisedojnë ndër të tjera edhe për nevojën “e pranisë edhe më të madhe të ekonomisë dhe investimeve gjermane në Kosovë, njohjen reciproke e patentave të shoferëve mes shtetasve të Gjermanisë dhe Kosovës, përkrahjen edhe të mëtejshme të diplomacisë së Gjermanisë në njohjet e shtetit të Kosovës.

Pacolli arriti ditën e djeshme në Berlin ku edhe u prit me nderime shtetërore.